Jan Willem de Blok

 

Jan willem de Blok

– 2Feel4Life –

Mijn naam is Jan Willem de Blok. Ik ben geboren in Odense Denemarken. Ik kom uit een gezin van 5 kinderen en ben de op een na jongste. In mijn jeugd heb ik naast in Denemarken ook in Duitsland, Nederland en Zuid-Afrika gewoond.  In Eindhoven heb ik Culturele en Maatschappelijke vorming gestudeerd en van beroep ben ik vrijetijdsagoog. Ik heb voornamelijk groepswerk gedaan zowel in de wereld van vluchtelingen als in de wereld van verslaafden en daklozen. Hierbij heb ik altijd oog en aandacht gehad voor een ieders individuele traject. Mijn kracht ligt in mijn natuurlijke wijze van benaderen en begeleiden.

Tijdens mijn  afstudeerstage bij het Prehistorisch openluchtmuseum in Eindhoven heb ik het geluk gehad dat ik kennis mocht maken met Ans Nieuwenburg. Via haar ben ik in aanraking gekomen met het bewerken van bot en been. Ze gaf mij een stukje bot en vijl en zei: ”Ga mar zitte menneke”. Zo gezegd zo gedaan en mijn eerste kunstwerk ontstond. Het feit dat ik dit harde materiaal vorm kon geven met een vijl zorgde ervoor dat ik hier snel aan verknocht ben geraakt. Inmiddels is dit een vak geworden dat ik al ruim 20 jaar beoefen.

Meestal werk ik vanuit gevoel en ontstaat er gaandeweg iets. Soms zie ik in het bot of been al wat het wordt en is het meer een kwestie van dat ‘beeld’ eruit zien te halen. Het grootste deel van mijn sieraden is gemaakt van koeienbot. Ik gebruik bot dat er al is; in feite een afvalprodukt. Het bewerken omvat zowel het grovere werk zoals zagen en vijlen maar ook het fijnere werk zoals gladvijlen en schuren en als laatste het polijsten van elk sieraad. Het bewerken van elk sieraad is voor mij telkens weer een avontuur dat ik aanga met hierin verschillende stadia. Elk sieraad heb ik veelvuldig vastgehad en is gaandeweg in mijn handen ontstaan. Soms is mijn werk erg groot en soms gericht op de millimeter. Maar al mijn werk omvat een langdurig proces en mede daardoor is de schoonheid ervan zichtbaar.

Mijn schilderijen ontstaan vanuit en driehoek die zich vervolgens verbindt aan een volgende driehoek.  Ik teken eerst alle driehoekjes met vage ideeën in mijn hoofd en later zoek ik in de driehoekjes wat er is ontstaan of wat eruit valt te halen. Op deze wijze ontstaat er opeens een wereld aan mogelijkheden binnen de ogenschijnlijk ook aanwezige beperkingen. In die zin lijkt het voor mij dan weer op de wijze waarop ik bot en been bewerk. Mijn schilderijen stralen vrolijkheid uit en door de diverse vormen die ontstaan kun je er eindeloos van genieten. Je ziet er steeds weer iets anders in waardoor er een continu verrassingselement in zit.

 

 

Mijn bedrijfsnaam ‘2feel4life’ is zowel letterlijk als figuurlijk bedoeld.

‘Voel het leven en voel het Leven’.

Groeten, Jan Willem